Back to Top

Koper, Slovenija


Osnove astrologije


V astrologiji uporabljamo poseben jezik simbolov, z združevanjem teh se poskušamo dokopati do razlage tako posameznikovih lastnosti, kot tudi do stvari, ki se mu v življenju dogajajo, vedno torej razlagamo subjektivne lastnosti in zunanje okoliščine. Kakorkoli si je to težko priznati, zunanje okoliščine le odslikavajo stanje naše notranjosti. V nadaljevanju bomo nekaj besed posvetili osnovnim gradnikom astrološkega jezika, planetom, znamenjem, hišam ter dodatno aspektom.

Opomba: Strani niso namenjene izobraževanju s področja astrologije, prej so nekakšen opomnik s kratko razlago osnovnih pojmov. Če vas astrologija zares zanima, se vpišite na študij (ena od ustanov namenjena temu področju je navedena na osnovni strani Astrologija). Lahko se seveda pridružite tudi skupini, ki jo v sklopu prostovoljnega dela vodi avtor teh spletnih strani. Druženja potekajo v Centru Dnevnih Aktivnosti (CDA) na Bonifiki v Kopru.


Planeti


Planete v astrologiji razlagamo kot nosilce dogodkov, vedno imajo aktivno vlogo ne glede na to, kdo je v rojstni karti s posameznim planetom predstavljen. Toplo priporočam DVD seminar Aleksandra Imširagića Ko je ko u natalnom horoskopu.


Astrološka znamenja


Od prednikov smo podedovali vedenje o 12. astroloških znamenjih, imenujemo jih tudi znamenja Zodiaka. V realnosti v ekliptičnem pasu obstaja 12 ozvezdij, ki razen tega, da imajo enaka imena, s samimi znamenji nimajo povezave. V zahodni, tako imenovani tropski astrologiji so znamenja povezana z gibanjem Sonca od južnega povratnika preko ekvatorja do severnega povratnika in nazaj, oslikavajo torej letne čase. 00 Ovna oznanja začetek pomladi, takrat je Sonce na poti od južne poloble proti severu točno na ekvatorju. Ko se Sonce znajde na geografski širini severnega povratnika, nastopi začetek poletja, astronomsko (in tudi astrološko) to pomeni, da je Sonce takrat na 00 Raka. Potem Sonce znova potuje proti jugu, ko se na svoji poti zopet znajde na ekvatorju, nastopi začetek jeseni, rečemo tudi, da je Sonce takrat na 00 Tehtnice. Prispetje Sonca do južnega povratnika označuje začetek zime, Sonce je takrat na 00 Kozoroga. 12 astroloških znamenj obsega ločno razdaljo 3600 (poln krog), iz navedenega lahko sklepamo, da Sonce dnevno prepotuje ločno razdaljo cca 10.


Astrološke hiše


Astrološke hiše nastanejo zaradi rotacije Zemlje okoli lastne osi, v rojstni karti so tisto, kar je naše osebno, saj je razporeditev planetov po znamenjih praktično enaka za vse ljudi na našem modrem planetu, z malenkostnimi odstopanji imajo vsi rojeni na isti dan enako razporeditev planetov po znamenjih. Skozi hiše sicer razlagamo področja življenja, tako na primer 1. hiša predstavlja fizično telo, tudi življenjsko energijo, 2. hiša govori o premični imovini, tudi hrani, 3. o načinu razmišljanja, stanju intelekta in tako naprej. Seveda moramo za natančno določitev sistema hiš v rojstni karti poznati natančno uro in minuto rojstva in seveda kraj, vrh 1. hiše, oziroma Ascendent predstavlja stopinjo znamenja na vzhodnem horizontu v trenutku rojstva.


Aspekti


Aspekti, ali kotna razmerja med posameznimi planeti so zelo pomembno področje v razlagi rojstnih kart, saj vedno vnesejo dinamiko, ne glede na to, ali so udobni, ali neudobni. Precej raziskav jim je namenil že Ptolomej, pozneje tudi Johannes Kepler. Neudobni aspekti nam v življenje prinesejo izzive, le od nas samih je odvisno, kako se z njimi "spopademo", ugodne sicer v lastni rojstni karti raje vidimo, odločitev o tem, kateri se nam pojavijo, na nekem drugem nivoju obstoja sprejmemo sami.